Инфо Маркетинг

Намерете фирма

ИЛИ

Изберете категория

Регионален Исторически Музей, град Силистра

Оценете
(4 гласа)

За контакти:

Археологически музей - Силистра

Разположен е  на площ от 400 кв.м. в сграда,  паметник на културата, от началото на ХХ в. и съхранява над 20 000 паметници от праисторията до ХVІІІ в. В представителната експозиция са изложени паметници от праисторическата, античната и средновековната епохи.

Сред тях има уникални експонати, като съкровище от медни брадви и тесли от V хил. Пр. Хр., съкровище от бронзови сърпове и брадви от ІІ хил. Пр. Хр.  римски каменен слънчев часовник с образа на Орфей, най- големият, откриван досега по българските земи; тракийски шлем, римски параден шлем, римска погребална шлем-маска с изобразени грифони; съкровищница с гробни находки от благородни метали от римската и средновековната епохи, златни накити и мечове със скъпоценни камъни от погребение на знатен римски магистрат от края на III в., най-представителната от бившите римски провинции колесница. В централната зала са експонирани статуя на римлянка тип “пудицития”, изработена в Доросторум, римски императорски статуи,  златен пръстен на един от първите християни от края на ІІІ в., колекции златни накити от ІІІ-ІV и ХІІІ-ХІV в., надписи и колона на хан Омуртаг, печати на български и византийски владетели и висши аристократи, позлатен колан на аристократ от ХІV в.,  златните накити на  княгините (деспотица и деспина) на Дръстър от ХІV в., монетни колекции и съкровища от ІV в. пр. Хр. до ХV в. сл. Хр., една от най-големите колекции средновековни кръстове от Х-ХІІІ в. и пр.

Особено  атрактивни са макетите на представителна римска колесница от ІІІ в. и макета на Средновековния Дръстър, заемащи централните фоайета на първия и втория етаж.

Недалеч от музея се намира Римската гробница със стенописи – върхово достижение на античното изкуство в българските земи от средата на четвърти век.